Meclis’ten kadına şiddetle mücadelede 113 maddelik yol haritası
ANKARA-BHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin çalışmalarını tamamlayan Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu, 113 maddelik kapsamlı bir taslak rapor hazırladı.
Komisyon Başkanı Hulki Cevizoğlu tarafından üyelere gönderilen raporda, sahadaki incelemeler, akademik katkılar, uzman görüşleri ve kurum temsilcilerinin değerlendirmeleri doğrultusunda oluşturulan öneri ve tespitlere yer verildi.
Yasal düzenlemeler ve psikolojik destek vurgusu
Raporda, şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede mevzuatın güçlendirilmesi ve etkin uygulanması gerektiği belirtilirken, boşanma sürecinde çiftlerin aile danışmanlığı veya terapisine yönlendirilmesini sağlayacak bir yasal düzenleme önerildi.
Ayrıca, hem şiddet uygulayan hem de mağdur bireyler için profesyonel ruh sağlığı hizmetlerinin yasal güvence altına alınması gerektiği ifade edilerek, bu alandaki yetki karmaşasını önlemek amacıyla Ruh Sağlığı Meslek Kanunu’nun çıkarılması önerildi.
Süpervizyonlu vaka yönetimi ve erken uyarı sistemi
Komisyon, kadına yönelik şiddet olaylarında, her bir vakanın özel olarak ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "Süpervizyonlu Vaka Yönetimi Modeli" önerdi. Bu modele göre, vaka yöneticileri, bir süpervizör eşliğinde çalışarak olayları bütüncül şekilde yönetecek.
Özellikle riskli durumlar için yapay zekâ ve büyük veri analitiği ile erken uyarı sistemleri geliştirilmesinin önemine işaret edilen raporda, teknoloji temelli çözümlerle şiddetin önlenmesine katkı sağlanması gerektiği ifade edildi.
Medyada kadın temsiline duyarlılık çağrısı
Raporda, dijital ve geleneksel medya içeriklerinde kadınların şiddet mağduru olarak temsilinde magazinsel anlatımlardan kaçınılması, şiddeti teşvik eden veya normalleştiren içeriklerin önlenmesi gerektiği belirtildi. RTÜK’e, terör, afet ve olağanüstü durumlara ilişkin yayın ilkelerini güncelleme çağrısı yapıldı.
Özellikle dizilerde, şiddet sonrası başvurulabilecek mekanizmaların gösterilmesi gerektiği ifade edilirken, gündüz kuşağı programlarında şiddeti meşrulaştıran tekrarların azaltılması ve çözüm odaklı, yol gösterici içeriklere ağırlık verilmesi istendi.
Kadın istihdamı ve aile politikaları
Kadınların iş gücüne katılımını teşvik eden politikaların hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, doğum ve süt izinlerinin artırılması, esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi ve babalara verilen doğum izinlerinin uzatılması önerildi.
Ayrıca, kadınların 0-2 yaş arası çocuk bakım sürecinde istihdamdan kopmaması için sosyal ve mali haklarının korunarak desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamalara paralel olarak ücretli izin sürelerinin artırılması gerektiği vurgulandı.
Sırada Genel Kurul var
Komisyonun hazırladığı taslak rapor, komisyon üyelerinin ek görüşleri ve muhalefet şerhleriyle birlikte yeniden gözden geçirildikten sonra TBMM Genel Kurulu'na sunulacak.