ANKARA-BHA

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk 6 ayında iç piyasada fiyat istikrarını korumak, haksız uygulamaları önlemek ve tüketici haklarını gözetmek amacıyla yürüttüğü denetim faaliyetlerinde 49 bin 791 firmaya toplamda 1,5 milyar TL idari para cezası uyguladı. Denetimlerde 18 milyondan fazla ürün incelendi.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, denetimlerin İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile 81 ildeki Ticaret İl Müdürlükleri aracılığıyla titizlikle yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada, “Vatandaşlarımızın ekonomik refahını bozacak, piyasadaki arz-talep dengesini olumsuz etkileyecek her türlü ticari fiil titizlikle izlenmiş ve cezai yaptırımlar tavizsiz uygulanmıştır” denildi.

Sektör bazlı cezalar: Gıda, otomotiv ve emlak ilk sırada

Bakanlığın paylaştığı verilere göre;

Fahiş fiyat artışı nedeniyle 405 firma ve kişiye 254,6 milyon TL,

Haksız ticari uygulamalar ve ödeme sürelerine aykırılık nedeniyle 6 firmaya 232,2 milyon TL,

Otomotiv sektöründe 140 kişiye 80,1 milyon TL,

Emlak sektöründe 226 kişiye 43,3 milyon TL,

Kuyum sektöründe 83 kişiye 16,7 milyon TL idari para cezası kesildi.

Denetimlerde en yüksek ceza 3 milyar TL ile gıda sektörüne uygulandı.

Ürün güvenliğine 24,2 milyon lira ceza

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nce yürütülen ürün güvenliği, reklam, satış sonrası hizmetler ve mesafeli satış sözleşmeleri gibi alanlardaki denetimlerde toplam 289 milyon TL ceza verildi. Bunların içinde:

Tüketici sözleşmeleri kapsamında: 123,7 milyon TL,

Reklam Kurulu denetimleriyle: 141,1 milyon TL,

Ürün güvenliği alanında: 24,2 milyon TL ceza uygulandı.

İstanbul ilk sırada

81 ilde yürütülen denetimlerde 213 bin 160 firma denetlendi. İstanbul, 35 bin 859 firmada yapılan denetim ve 429,4 milyon TL ile en çok ceza kesilen il oldu.

Rekabet Kurumu da devrede: 5,8 milyar TL ceza

Bakanlık açıklamasında ayrıca Rekabet Kurumu tarafından yılın ilk 6 ayında 129 firmaya toplam 5,8 milyar TL idari para cezası kesildiği bilgisi de yer aldı.

“Tavizsiz denetim sürecek”

Ticaret Bakanlığı, özellikle enflasyonla mücadele, stokçuluk ve haksız fiyat artışlarıyla ilgili denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgularken, “Denetimler sonucu uygulanan tüm yaptırımlar, iç piyasa dengesini korumaya ve tüketici haklarını savunmaya yöneliktir” ifadesine yer verdi.